Cursuri de instruire:

In curs de autorizare

Mediator sanitar
COD COR. 513.902

Curs de calificare, in curs de autorizare

Durata cursului: 10 saptamani 360 ore, ( 4  sapt. Teorie + 6 sapt. Practica)

Conditii de inscriere: minim absolvent al 12 clase

Acte necesare:

1. certificat de nastere (copie xerox)
  2. buletin sau Carte de identitate (copie xerox)
  3. act doveditor ultima scoala absolvita
  4. aviz medicalde la medicul de familie cu mentiunea „apt pentru meseria de mediator sanitar”

Pretul cursului: 600 RON / cursant.

Absolvire: cursul se finalizeaza cu un examen asistat de o comisie a CNFPA, in urma caruia se obtine certificatul  de calificare.

Descrierea ocupatiei:

Mediatorul sanitar faciliteaza accesul non discriminatoriu al persoanelor din grupul tinta la servicii de sanatate publica, contribuie la imbunatatirea comunicarii dintre autoritatile sanitare/ medicale si beneficiari, cat si cu alte agentii ale administratiei locale, identifica si sesizeaza situatii tensionate care pot genera conflicte; mediatorul sanitar contribuie la informarea cadrelor sanitare/ medicale despre obiceiuri si traditii specifice comunitatii deservite.

Mediatorul sanitar este o persoana care mijloceste/mediaza relatia dintre grupul tinta si autoritatile locale medicale. O persoana apta sa devina mediator sanitar, trebuie sa dispuna de abilitati de comunicare si sa fie acceptata si respectata atat de catre membrii comunitatii cat si de catre reprezentantii autoritatilor locale.

Mediatorii sanitari au rolul principal de a inlesni comunicarea dintre comunitatile deservite si cadrele sanitare, contribuind la cresterea eficacitatii interventiilor de sanatate publica.

Aceasta ocupatie impune calitati etice si morale, comportament disciplinat, cu simt de raspundere, abilitati de lucru cu oamenii, nediscriminatoriu si cu pastrarea confidentialitatii informatiilor si a datelor cu caracter personal. Ocupatia implica cunostinte despre sistemul cultural traditional al comunitatii deservite.

Mediatorul sanitar are relatii functionale si de colaborare cu unitati medicale specializate, primarie, servicii publice de protectie a copilului, scoala, formatori de opinie, organizatii neguvernamentale.

Mediatorul sanitar asigura informarea corecta a autoritatilor locale despre problemele comunitatii si a membrilor comunitatii despre drepturile si obligatiile lor. Catagrafiaza populatia infantila, gravidele si lehuzele in vederea efectuarii controalelor medicale si faciliteza comunicarea lor cu medicul de familie; insoteste gravidele si lehuzele la controalele medicale si faciliteza comunicarea lor cu cadrele medicale.

Explica notiuni de baza despre sanatatea mamei si copilului, familiei. Mediatorul sanitar faciliteaza acordarea de prim ajutor, prin anuntarea cadrelor medicale/ serviciul de ambulanta si prin insotirea echipelor care acorda asistenta medicala de urgenta. Semnaleaza asistentului social cazurile de potentiale de abandon al copiilor in vederea prevenirii acestora.

Mediatorul sanitar participa la depistarea activa si supravegherea tratamentului in cazurile de boli transmisibile, sub indrumarea medicului de familie sau a cadrelor medicale din cadrul directiilor de sanatate publica.

Mediatorul sanitar semnaleaza in scris directiilor de sanatate publica problemele identificate privind accesul membrilor comunitatii pe care o deservesc, la serviciile de sanatate publica.

UNITATI DE COMPETENTA
Fundamentale
1 Planificarea propriei activitati
2 Perfectionarea continua